8 Mart 2010

Balkabağı Çorbası

BUGÜN BİZİM GÜNÜMÜZ MÜ?

Bugün bizim günümüz mü gerçekten? 365 günlük koca bir yıldan sadece bir gün mü bizim günümüz ?

Bugün sabah derse girip öğrencilerimin ders için gerekli materyalleri ben gelmeden önce hazırladıklarını görünce tarifsiz keyiflendim. Üstelik bir de benim, bir elin parmaklarından az kız öğrencilerimle bizim, kadınlar günümüzü kutlamaları çok hoşuma gitti. Sonra bölümde sadece bayanlara özel kutlama çok güzeldi..

Sonrası.... Akşama kadar bir dersten çıkıp diğerine girdim, öğrencilerime sınav sorusu hazırladım, tekrar derse girdim. Saat 7 gibi evin yolunu tuttum. Bir gün önceden hazırladığım yemeklere küçük ilaveler yaptım, masayı hazırladım.

Prensesin yarınki sınav stresini azaltmak için" sen yaparsın bir tanem, hadi benim güzel kızım " diyerek psikolog olmamama rağmen anne psikolojisi ile psikolojik destek verdim. Yemekten sonra acele bir duş alıp yine prensesin yanına matematik sendromundan az birazda olsa sıyrılması için lojistik destek:)) vermeye gittim. O yatınca da bilgisayarımın başına geçip balkabağı çorbası mı, kestane kabağı çorbası mı diye düşünerek tarif yazmaya çalışıyorum.

Aslında bu çorba tarifi ile ilgili neler yazmayı düşünmüştüm. Kabakları pazardan alırken satıcının "bunlar kestane kabağı balkabağından daha sert olur" dediğini , "pişerken lif lif olmaz çokta su salmaz" diye uyardığını, bununla ilgili google amcadan derlediğim bilgileri yazmayı düşünmüştüm. Ama bu saatten sonra bu kadar işten, yarın yine beni bekleyen yorucu tempoyu düşündükten sonra " bu kadar bile çok fazla yazmışım" dedim kendi kendime .

Gerçekten bugün bizim günümüz müydü, yoksa hergün aynı, bizim günümüz mü?

Gereken Malzemeler:
  • Yarım kg balkabağı ( veya kestane kabağı)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 4 su bardağı su
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal (istenirse)
  • 2 yemek kaşığı un
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Üzerine kıyılmış dereotu

Yapılışı:

  • Kabakları ve havucu küçük küpler halinde, soğanı yemeklik doğrayın.
  • Soğanı,havucu ve ince kıyılmış sarmısağı kavurun.
  • Üzerine kabakları ilave edip 5-6 dakika kavurduktan sonra su, zerdeçal ilave edip tüm sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Yumuşayan sebzeleri blenderdan geçirin. Diğer tarafta unu bir kaç kaşık yağ ile hafifçe kavurun.
  • Sebzelerin üzerine hızlı bir şekilde karıştırarak ilave edin.
  • 5 dakika kadar kaynatın.
  • Ocaktan aldıktan sonra üzerini kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapın.

15 yorum:

nesrin dedi ki...

Ben bu soruyu kendime her dogumgünümde,her anneler gününde,her evlilik yildönümümüzde soruyorum.Günün özel olmasi hayati paylastigimiz insanlarin bize verdigi degerde gizli.Her gün deger verilmek güzel.Bazen özel bir davranis görmek de güzel.Corba sizin ailenize verdiginiz degeri,özeni fazlasiyla yansitiyor.Kizinizin bu corbanin degerini her türlü bilerek icmesi zaten dünya kadinlar günüdür.Sevgiler...

Şehnaz dedi ki...

ellerine sağlık canım...denenmeye değer güzellikte bir çorba olmuş....sevgiler....

kalpkurabiye dedi ki...

ablacımm afiyet bal şeker olsunn. ellerine sağlıkk nefis bir çorba olmuş mügeciğime ve sana kocamann sevgiler.. miiss miiss öpücükler:))

Saglıklımutfak dedi ki...

Hergün aynı gün maalesef. pek bir fark yok sevgili dostum. Sadece 1 gün daha özle kutlanıyor.Kestane kabağını elime her aldığımda hep tatlı yapmak düşer aklıma.Değişik lezzetlere açık olmama rağmen galiba önce bilen bir elden yemem gerek. yoksa elim çorba yapmaya gitmiyor. sevgilerimi yolluyorum sana canım benim.

umutluhayat dedi ki...

minecim hiç üzülme canım bu kadar yorgunluğun üzerine bu kadar güzel bir sunum yazısı hazırlamışsın en önemliside harikqa bir çorba yapmışsın.kutlarım seni.ben hem çalışan hemde güzel şeyler sunan arkadaşlarıma gıpta ile bakıyorum.ellerine sağlık

Mert dedi ki...

Neşe dolu yemek tariflerinizden sonra bu yazı yorgunluk işaretimi.

İnci Yemek dedi ki...

Hep denemek istemişimdir kısmet olmadı::)bakalım hangi güne hazırlanacak:)nefis görünüyor tarif çok güzel anlatılmış listeme aldım ellerine sağlık canım.
kadınlar günün kutlu olsun çok geç kalmadım umuyorum:)ayrıca ilgine çok teşekkür ederim canım:)su muhallebisini denemek isterim öncelikle.kocaman öpüyorum..

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Dediğin gibi her gün kadının günü. Yapılacak her şey kadının elinden geçiyor. Öylesine öğretilmiş ki, evi dişi kuş kurar diye. Elbette çoğu şeyi severek yapıyoruz ama bazen de bir es çekmemiz gerekiyor.
Eşlerini ve annelerini anlayanların hayatımızda çoğalması dileğiyle,
sevgiyle kal.

Unknown dedi ki...

kadınlar gününü kutlamayı sevmiyorum çünkü bana hoş gelmiyor bilmiyorum ama kendimi daha ezik ayrılmış hissediyorum bana öyle geliyor yada ama ben sevgililer günü anne baba günlerine de karşıyım:)beni boşverelim :)

çorba güzel görünüyor tadını merak ediyorum nasıl acaba diye denenmeli galiba:)ellerine sağlık sevgiler

Esma Ercengiz dedi ki...

Ah Minecim bu saat olmuş yeni tıklıyorum seni...
Aynı koşuşturma hepimizde. Dediğin gibi üstüne akşamları çocuklarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Bakalım ne yaptılar bugün. Çok meraktayım.
Çorba her zaman ki gibi nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Yakın zamanda, belki bu akşam görüşürüz:))
Sevgiler.

Esma Ercengiz dedi ki...

Ah Minecim bu saat olmuş yeni tıklıyorum seni...
Aynı koşuşturma hepimizde. Dediğin gibi üstüne akşamları çocuklarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Bakalım ne yaptılar bugün. Çok meraktayım.
Çorba her zaman ki gibi nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Yakın zamanda, belki bu akşam görüşürüz:))
Sevgiler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Muge'cigim,
Destek veren guzel yorumun icin cok tesekkur ederim, hep hatirlayip ugruyorsun sagol. Ellerine saglik harika olmus. Burada balkabagindan neler yapiyorlar inanamazsin, annemle bir denememiz olmustu, yayinlarim yakinda. Ellerine saglik, hersey harika, sevgilerimi gonderiyorum.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Yorumlarınız benimle duygularımı özellikle yorgunluğumu :)) paylaştığınız için teşekkür ederim.Bu yazı haftanın ilk iki günü hiç masa başında oturmadan çalışmanın işareti. Haftaya yoğun bir tempo ile başlamanın sıkıntısı herhalde.

NİLAY (nilmoon) dedi ki...

hocam..bana yazdığınız yorum ile blogunuzu keşfetmiş bulunuyorum..
geriye dönük okumaya başladım da..balkabağı çorbası postunda ,çorbadan önce, o muhteşem örtü dikkatimi çekti..hocam o nasıl örtü..araları dantel mi?çok ama çok beğendim,bayıldım hatta..nereden aldınız,mahsuru yoksa yanıtlar mısınız?sevgiler..

Esma İzgialp Tanglay dedi ki...

Pek güzel anlatmışsınız gününüzü.
Her türlü çorbayı çok severim ve balkabağı çorbanız enfes görünüyor. Tarifinizi denemek ve balkabağı çorbasını tatmak isterim. Sevgilerimle...

theme design by GeCe