13 Eylül 2012

Annesinin Kızı'ndan Kaybetmekte Olduğumuz Bir Tarif : SOMATA


Geçtiğimiz hafta sonu prensesle kitapçıları dolaşırken benim her gidişimde bakmadan geçmediğim yemek kitapları bölümünde kitaplar arasından sarkan minicik, çok cici bir oya gözüme ilişti. "Bunun ne işi var burada"  diye çektiğimde oyanın aslında kitap ayracının bir parçası olduğunu fark ettim. Kitabı elime aldığımda diğer yemek kitaplarından farklı, çok hoş bir tasarımla sunulmuş bir çalışma  çıktı karşıma  Annesinin Kızı...
 
İlk sayfasında "kaybetmekte olduğumuz, belki de hiç tatmadığımız yöresel anne tarifleri, anne-kız hikayeleri" yazıyordu. Yazarının özgeçmişini okuduğumda benim, hatta annemin ve babamın çocukluğunun geçtiği Buca'da, evimizin arka sokağındaki, şimdiki adıyla Buca Eğitim Fakültesi o zamanki adıyla Buca Eğitim Enstitüsünde grafik eğitimi alan bir yazarla  Güler Sarıgöl Köymen ile karşılaştım.
 
Yemek kitaplarından çok farklı demiştim. Okudukça kendinizden, çocukluğunuzdan, eski anılarınızdan çok şey bulabileceğiniz bir kitap. Bir çırpıda okuyup "yemek kitabı mı, yoksa roman mı   okudum" diyecek kadar sürükleyici ; fotoğrafları, tasarımı  ile emek verilmiş çok güzel, çok hoş  bir çalışma...

Somata 'da bu güzel kitaptan, güzel bir tarif. Bizden bir nesil öncesinin çok iyi bildiği ama bizim ve çocuklarımızın bilmediği, benim yıllar önce tesadüfen bir arkadaşımda içtiğim bir badem içeceği. Kış aylarında sıcak içebileceğiniz gibi, benim bu günlerde hafif soğuk içtiğim çok hoş, denenmesi gereken bir lezzet...
 
 
Gereken Malzemeler:
1 su bardağı tuzsuz badem
1,5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı  damla sakızı
Üzerine :
Tarçın, dilerseniz kavrulmuş badem
 
 

Hazırlanışı :
Bademleri sıcak su içinde 10-15 dakika kadar bekletin. Bu sürenin sonunda kabuklarını soyup dövün veya blendera koyup incecik kıyın.
Başka bir kapta su ve şekeri 40-45 dakika kaynatın.
Bu süre sonunda incecik kıydığınız bademleri, dövdüğünüz damla sakızını da ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatın. 
Ilınınca şişelere doldurun. Bu kıvam konsantre bir kıvam olacaktır. İçmek istediğinizde bardağa 2 parmak koyup üzerine su ilave edip karıştırın. Tarçın veya kavrulmuş badem ile süsleyin.
Somata aslında bir kış içeceği. Konsantre içeceği sıcak su ile karıştırıp kışın içebilirsiniz.
(Bademleri blenderdan geçirdikten sonra ince bir süzgeçle de süzdüm.Bu şekilde daha pürüzsüz kıvamlı bir içecek elde ettim. )

27 yorum:

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

ne güzel bir tesadüf size bu güzel tarifi bizlerle paylaşma şansı vermiş. Boza gibi sanki. ellerinize sağlık.

Ozlemaki dedi ki...

en son geçen yaz Girit'de Gastronomi sempozyumunda, konuşmalarımızın ardından yapmıştık arkadaşlarla. Ama bu tarif daha kısa, pratik. Bizimkisi azıcık daha uzun mesele. Renk tam ayar yalnız, süper! sumada deniyor Girit lehçesiyle. Bir de Sakız'da "suma" var o başka tabi: incir rakısı; hayatımın tadı.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tadini bayagi bir merak ettim….Ilk firsatta deneyecegim.Tesekkürler

Unknown dedi ki...

Mine'cim harika görünüyor ellerine sağlık.Dantel ayrıntılı bir kitap ayracı ve özel bir kitap bulmam lazım:)))Öpüyorum sizi sevgiler...

mine dedi ki...

merak ettim kitabı bak şimdi reçel deyip geçmeyini de sende okuyup almıştım
süt yerine suyla nasıl olur tadı diye bir yandan da merak ediyorum
ellerine sağlık sevgili adaşım teşekkürler

sare dedi ki...

Merhaba, bu tarz unutulmaya tutan tariflerin paylaşılması çok hoşuma gidiyor.
Kitaba henüz bakma fırsatım olmadı ama sizin sayenizde güzel bir tarifle tanıştım. Gerçeten güzel bir lezzet, ellerinize sağlık.
Sevgiler.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ay kitaba görmeden bayıldım diyebilirim :)
İçecek de pek güzelmiş.Kışın boza severlerin altarnetifi bile olabilir pekala.

Ellerine sağlık ablacım.

Unknown dedi ki...

Ben de TV.de tanışmıştım bu kitap,yazarı ve annesiyle,çok hoşuma gitti kitabı bulup almış ve içinden tarif yayınlamışsın.
Çok da lezzetli görünüyor,denenmesi gerek lezzetlerden...

NzlGl dedi ki...

Bu güzel bilgi ve içecek için çok teşekkürler Mineciğim, eline sağlık, afiyetle canım:)

TATESAL dedi ki...

çok değişik ve özel bir tarif Minecim her zaman kendin gibi nezih ve güzel tarifler yayınlıyorsun,sevgilerimle....

Fatma dedi ki...

Bu içeceği ilk defa duyuyorum ben, kitabı da çok merak ettim, ellerinize sağlık:)

Mert dedi ki...

Buca ve anne yemekleri çok hoş bir ikili.Ellerinize sağlık

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Buca benim için çok özel, çok güzel hatıralarımın olduğu her sokağın benim için anılarla dolu olduğu bir yer Mert Bey, işyeri ile de olsa doğduğum, hayatımın en güzel yıllarının geçtiği yere döndüğüm için de çok mutluyum.Yorumunuz içinde ayrıca teşekkürler...

kalpkurabiye dedi ki...

kitabı görmeden bende tasvir yapmaya başladım ablacım kendi kendime:)
sahiden de bilmediğimiz bir tarif:) hatta duymadığımız..
ellerine sağlık ablacım:)

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım, tarifimi beğenmene çok sevindim:)
muhallebi profiterol muhallebisi gibi azıcık koyu kıvamlı oluyor ve fırında kendini çektiği için hiç akmıyor.
kadayıfı çıtır çıtır seversen ertesi güne kalmasın derim, ama yumuşakta yerim dersen ertesi gün daha da güzelleşiyor:))

buzlubadem dedi ki...

evet, ben küçükken babamın dükkanının bulunduğu pasajdaki çay ocağında vardı, babam ve dedem çok severlerdi. Artık zahmetli lezzetlere pek rastlanmıyor. Mutfağa geçme isteği uyandırdı bende, hem tarifin kendisi hem de kitabın oyalı tasviri :)

LeylaK dedi ki...

Çok enteresan...Ben ilkkez duyuyorum. Biraz keşküle benziyor ama içilebilir olması çok ilgi çekici :)

*mehtap dedi ki...

değişik bir içecekmiş,tadı güzeldir eminim..

Sule dedi ki...

Ne kadar guzel anlatmissiniz kitabi. Tarifi bende denemek istiyorum.

pembe kekik dedi ki...

Kitabı çok güzel anlatmışsınız. Aynı düşünceleri taşıyorum. Çok güzel bir çalışma. Ben de bütün bu tariflerin yaşatılması gerektiğine inanıyorum. Keşke Türkiye'nin tüm bölgeleri için yapılsa bu çalışma. Hepsini alırım. Bu arada Somata nefis olmuş.Ellerinize sağlık.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Minecim; eskiden bankadayken tarçınlı bir içecek getirir, adına da somata derdi çaycılarımız. Ama eminim şu güzellikle zerrece ilgisi yoktu. Böyle bademli, kıvamlı falan.. Ne mümkün:) Bu kitabı yazan bayan, benim bir site komşumun arkadaşıymış. Ona imzalayıp vermiş hatta, bana göstermişti geçen ay. İyi ki almışsın, çok sevindim. Eline sağlık canım..

Deniz dedi ki...

Çok değişik, hoş bir tarif. Hiç içmedim ama su ile nasıl olacağını merak ettim doğrusu. Teşekkürler bu güzel tarif için.

Eleni Karyalı dedi ki...

Çok zamandır aradığım bir tarifti ölçüleri bakımından. Rahmetli anneciğim çok yapardı evin en küçüğü olduğum için nasıl yapıldığını hatırlıyamadığım bu lezzetli ve şifalı tarifi paylaştığınız için çok teşekkürler Mine'cim. Datça'dan Buca'ya kucak dolusu selam ve sevgiler. Bende kışları Buca Yazları Datça'da yaşıyorum.
Eleni Karyalı

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Sevgili Eleni,
güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim umarım dener ve beğenirsiniz. Buca benim, annemin ve babamın doğup büyüdüğü yer. Ve hala ailemde orada oturuyor inanıyorum ki bir yerlerden sizi tanıyorum inşallah bir gün karşılaşmak kısmet olur.Sevgiler

Adsız dedi ki...

83 te urlada çalışırken öğrendiğim içecekti,pakette satılırdı.yıllar sonra Urla da aradığımda unutulmuş olduğunu gördüm.Kendim yapabişeceğim teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Ben ilk duydum. Bizimle tarifi paylaşmanız çok güzel denemek istiyorum.

Adsız dedi ki...

Ben milaslıyım.Bizim oralarda yapılır.Çok güzeldir.Somata ve tarçın(konsantre)kış akşamlarının vazgeçilmezidir.

theme design by GeCe