27 Şubat 2010

Ege Mutfağından : Cibes

Daha önce bu satırlarda sizlerle tarifini paylaştığım Turp Otu Salatasında otları pişirmenin kolay olduğunu ama biraz özen, biraz dikkat istediğini yazmıştım. Geçtiğimiz hafta Foça’ da gittiğimiz bir restoranda gelen meze tabağında bunun ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gördüm.
Masamıza gelen karışık ot tabağında Girit kökenli olmama rağmen çatalıma gelen otun hangisi olduğunu zor anlayabildim. Çünkü hepsi aynı pişirilmişti. Görünüşleri birbirine benziyordu tatları bambaşka olsada..

Gereken Malzemeler:

  • Yarım kg cibes
  • 1 adet limon
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Yapılışı :

  • Cibeslerin kalın uç kısımlarını, yapraklarını ayırmadan kesip bol suda iyice yıkayın.
  • Bir tencerede suyu kaynatın. Kaynama suyuna bir yemek kaşığı tuz atın.
  • Ayıklanmış ve temizlenmiş cibesleri kaynamış suyun içine azar azar, suyun kaynamasını gidermeyecek şekilde atın. Pişerken tencerenin ağzı açık olmalıdır.
  • Sert olan uç kısımları hafif yumuşayınca yeşil rengini kaybetmeden sudan alıp servis tabağına yerleştirin.
  • Soğuyunca servis yapmadan önce sırasıyla tuzunu, bir limonun suyunu ve sızma zeytinyağını haşlanmış otların üzerine gezdirin.

Otların haşlanması ile ilgili küçük notları daha önce tarifini verdiğim Turp Otu Salatasında anlatmıştım. Ayrıca Girit mutfağından paylaştığım bu tariflerde otların tadını bastırmamak için sarmısak kullanılmıyor. Mutlaka sosunda limon suyu ve sızma zeytinyağı olmalı.

13 yorum:

LEZİZCE dedi ki...

Bloguma yaptığınız ziyaret için teşekkür ederim.Bende sizi takipteyim bunda böyle..
Cibes hiç duymamıştım buralarda hiç yok bence doğadaki en sağlıklı besindir yenebilir ot çeşitleri, allahın bize verdiği nimetlerden sonuna kadar faydalanmalıyız diye düşünüyorum.Ellerinize emeğinize sağlık.Sevgiler..........

Unknown dedi ki...

Eminim cok lezzetli bir salatadir, hic denemedim, halbuki her yaz mutlaka Izmir`e giderim... Belki bu sefer.... Sevgilerimle, güzel bir pazar günü diliyorum.

Bengü-www.pemberehber.com dedi ki...

Mineciğim, bende Çanakkaleli olduğum için ot yemeklerine çok düşkünüm ama bu otu hiç duymamıştım. Ellerine sağlık şekercim.

Unknown dedi ki...

Minecim çok değişik bir salata olmuş ellerine sağlık sevgiler...

keskinli dedi ki...

cok lezzetli görünüyor hic yemedim ama insallah bir gün yeriz sevgiler ...

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
Ellerine sağlık,salata delisi olarak görüntü beni büyüledi. Ama otun adını hiç duymadım. Pazarda soracağım, acaba egeye özgü bir ot çeşidi mi?
Sevgiyle kal.

umutluhayat dedi ki...

bende cibesi ilk kez duyuyorum ama çok lezzetli görünüyor.ellerine sağlık

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım hiç duymamıştım bu cibesi. Bizim buralarda varmıdır bilmem bu ot. Soracağım manava.Ellerine sağlık. Sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Cibes Ege bölgesinde pazarlarda çok bulunan bir ot veya sebzede denilebilir.Ancak İstanbulda ve Ankarada da büyük marketlerde değişik firmaların paketli ürünlerinin olduğunu duydum. Yorumlarınız için çok teşekkürler.Mine

Esma Ercengiz dedi ki...

Ben cibese bayılırım Minecim. Bende bu tür otların pişirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle rengini senin yaptığın gibi yeşil bırakabilmek ve hemen servis etmek otun tadını daha iyi almamızı sağlıyor. Ellerine sağlık.

Narince dedi ki...

Daha önce Zehra'da görmüştüm, muslu pasta kraliçemiz hani. O da pazarda bulup yapmıştı. Ellerine sağlık Mine'ciğim.

LEZZETİKRAM dedi ki...

canım ege mutfağının herşeyi tartışılmaz güzel zaten ,eline sağlık
sevgiler

lezzettabağı dedi ki...

bu salataya da bir yorum yazmalıyım.. çünkü izmirli olmasamda bütün yenebilecek otların tıpkı Cunda adlılar gibi İzmir'liler gibi limon sızma zeytinyağı bileşimiyle yenmesi taraftarıyım..Ben çok seviyorum ve laf aramızda bana her sene çıktığında Ödemiş'in pazarından taze taze yollayan sevgili arkadaşımdan huriye'ciğimden sabırsızlıkla bu yılın ürünlerinden bekliyorum..sevgiler ellerine sağlık..

theme design by GeCe