27 Kasım 2011

Taze Kremalı Sütlaç


Sütlü tatlılar içindeki favori tatlım sütlaç. Benim için anne klasiği... Ne zaman anneme gitsem benim çok sevdiğimi bildiği için mutlaka hazırlar. Anneme ölçülerini sorduğumda göz kararı koyduğunu söylemişti tıpkı hepinizin annesi gibi. Yediğim bir çok yerde süt ile özdeşlememiş pirinçler ya da sulu kalmış tatsız bir lezzet bana anneminki en iyisi dedirtmişti. Yazın yaptığımız Karadeniz gezisinde yediğimiz meşhur Hamsiköy sütlacından sonra bile "anneminki en güzeli " demiştim. Bir çok denememden sonra annemin göz kararı ölçülerini yakalayabildim.
Bu defa sütlacın içine dün sizinle paylaştığım taze kremayı ekledim. Daha dolgun bir sütlaç çıktığı ortaya ve prensesle çok beğendik...
Gereken Malzemeler:
1 su bardağı pirinç ( bulabilirseniz kırık pirinç)
1 lt süt
3 su bardağı su
1 su bardağı taze krema
2-2,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi (opsiyonel)
Üzerine:
tarçın yada nar taneleri
Hazırlanışı:
Pirinci iyice yıkayıp, 3 bardak su ile iyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.
Pişerken suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
Yumuşayan, su ile özdeşleşen pirinçlere sütü ilave edip yaklaşık 20 dakika kadar daha pişirin.
Şekeri ve portakal kabuğu rendesini de ilave edip 5 dakika daha pişirin.
Bu sırada sütlaç koyulaşmış kıvamını bulmuş olmalı.
1 su bardağı taze kremayı da ilave edip iyice karıştırıp ocağı kapatın.
Hafif ılınınca kaselere dökün.
Üzerine dilerseniz tarçın ya da nar taneleri serperek servis yapın.

24 yorum:

Öcal-Mutfak-Esra dedi ki...

Annelerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz değilmi?.hep onların sevgisini,hep onların yemeklerini,onların kişiliğini örnek almaya çalışırız hep.hayatımızın merkezidir anneler.
bende Annemin lezzetlerini dünyadaki en lüks lokantalardaki allı pullu yemeklere değişmem:).sütlaç harika görünüyor.çok olmuştu yapmıyalım.krema fikride hiç fena değil.ellerinize sağlık.

mutfagabuyrun dedi ki...

nefis olmuş canım.bakarken olsada yesem dedim.ellerine sağlık.afiyet bal olsun.öpüyorum.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Kesinlikle anne sütlacı on numaradır.Kralı gelse daha iyisin yapamaz:)

Üzerine boooooool tarçınla.

Ellerine sağlık ablacım..

Unknown dedi ki...

Minecim anne eli değmiş gibi denir ya allah uzun ömür versin onların elinin değdiği herşey ayrı birlezzette oluyor.Bana göre de sütlü tatlıların babası sütlaçtır. İçine bir de krema girmişse hımmmm yeme de yanında yat

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Yöntem, anneminkine çok benziyor Minecim. O da önce suyla pişirir, lakin sütün hepsini birden boşaltmaz da ara ara ekleyerek yedirir. Ama ben de hepsini birden döküyorum senin gibi. Krema eminim çok artı katmıştır. Ellerine sağlık, annelerimizin de eline sağlık tabii:)

Limon çiçekleri dedi ki...

21 yıllık evliyim ve ben hiç sütlaç denemedim biliyormusun:))Cesaret edemedim hiç.annemin o güzel,göz kararı ile yaptığı nefis sütlaçları ile idare ettik hep ama artık sağlam bir tarif var deneyebilirim,ellerine sağlık..

LeylaK dedi ki...

kremalı sütlaç ilkkez görüyorum, ilginç :) ellerine sağlık

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık bende krema kul
lanıyorum sütlaçta çok yakışıyor.Sunu
muda harika.Seni ve Mügeyi öpüyorum.

Unknown dedi ki...

Canim ellerine emeklerine saglik .

özlem dedi ki...

Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 30 KASIM-14 ARALIK tarihleri arasında http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz... Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için yeşil mutfak (Özlem) a gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

Nehir Butik Pasta dedi ki...

benimde en favori tatlımdır ve annemin yaptığı her zaman başka güzel olmuştur
geçen bende krema ekledim ve nefis oldu ellerine sağlık arkadaşım

zühra dedi ki...

çok değişik geldi tarif. Klasik sütlaçtan farklı . Krema ve portakal kabuğu ile eminim daha aromalı ve lezzetli olmuştur. Denemek lazım derim ben.

LEZZETİKRAM dedi ki...

benimde en sevdiğim tatlıdır sütlaç,bir de annem yaparsa hiiç dayanamam ,nefis :)

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Annem artık rahatsızlığından çokça ayakta kalıp yemek yapamıyor. O yüzden sevdiğim sütlacından mahrum kaldım. Senin tarif de madem anne tarifi yapayım da anneme de yedireyim Mine'm.

kalpkurabiye dedi ki...

aynen ablacım ölçülerle işi olmazmış benimkisi de öyle söylüyor:) kendi kendimize yuvarlanıp gidiyoruz ne yapalım..
nefis görünüyor sütlacın ablacım ellerine sağlık..
sevgiler benden..
öpüyorum sizi:;)

Saglıklımutfak dedi ki...

Kaçırmışım ben bunu. Ellerine sağlık Minem;)) süper gözüküyor

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Mine ablacım herkesin annesinin elinin değdiği yemekler sihirli bir şekilde dünyanın en güzel yemeği oluveriyor, bu benim için de geçerli. Hala, aynı malzemelerle aynı yemeği yapsam bile annemin yaptığı yemek daha bir güzel gelir bana da:).
Bu sütlaçla sen de annenin sütlacının lezzetini yakalamışsın bence, görüntü öyle söylüyor:). Taze kremayı mutlaka denemeliyim ben de. Ellerine sağlık ablacım. Prensesimle sana afiyetler olsun. İkinizi de çook seviyorum:)..
aslı

Narince dedi ki...

Çok güzel görünüyor , benim prensesim de sütlaç istiyordu dün gece, az sonra yapabilirim:)

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Benim annem de çok güzel yapar:) biz üzerine hep kavrulmuş fındıkları çeker öyle koyarız,mis gibi tadı oluyor.tavsiye ederim:)

Deniz dedi ki...

Merhaba,bloğunuz çok iç açıcı, yemekleriniz de öyle tabii, hem iç, hem iştah açıcılar. çok çok beğendim!:) ben de sizi kendi bloğuma beklerim, sevgiler..:)

www.LensMarket.Com

Tümay Öztürk dedi ki...

taze kremanda, sütlecında nefis duruyor Minecim ya! Ellerine sağlık. Nefis gerçekten. şu aralar dietteyim ama sütleçta çok hassas noktam ya:(

çeşnici Handan dedi ki...

Anne elinin değdiği herşey nefis oluyor gerçekten. Sütlacın harika olmuş Minecim ellerine sağlık afiyetler olsun.

Unknown dedi ki...

Kremalısını bende yapıyorum bayıla bayıla yiyorum..
Kesinlike lezzetine lezzet katıyor sütlacın..
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

theme design by GeCe