19 Aralık 2009

Safranlı Pirinç Pilavı

SARI PİLAV
Bugün alışveriş sonrası gittiğimiz restoranda yan masadaki bayanların bir konuşmasına tanık oldum. Biri babasının " iyi pilav pişiren bayanların her yemeği güzel yapabilir" dediğini söylüyordu. Yani iyi yemek yapmanın ölçücü iyi pilav yapmadan geçiyordu.

Nedir iyi pilav derseniz herhalde herkesin yanıtı birbirine yapışmamış, tane tane ama her biri pişmiş kısacası lapa olmamış pilav olur. Ancak çok zaman bir çok yerde yediğiniz pilav bu özelliğe uymaz. Eğer pirinci kavurarak pişiriyorsanız bu kıvamı iyi tutturmanız gerekir aksi halde ağzınıza kıtır kıtır gelen pirinç taneleri canınızı sıkar ya da suyun ölçüsü biraz kaçarsa lapa olmuş bir pilav.....Galiba bayanların babasının haklı olduğunu kabul etmemiz lazım:)

Tarifini vereceğim Safranlı Pirinç Pilavı da benim çok sık yaptığım, beyaz pilav( prensesim Müge 'min sade pilava verdiği isim) yemeği sevmeyen, pilav içinde değişik sebzeler, tatlar denemeye meraklı kızımın çok sevdiği, özellikle de davet sofralarında çok şık duran bir pilav....

Gereken Malzemeler
  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 su bardağı su veya et suyu
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yerli safran(dolu kaşık olmasın)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • tuz ( tuz miktarını alışkanlığınıza göre ayarlayabilirsiniz, bulyon kullanırsanız tuzu azaltmanız gerekebilir)
  • 2 adet yeşil biber (arzu ederseniz)
  • 4 adet taze soğan (istenirse)

Yapılışı:

  • Pilavlık pirinci derin bir kaba koyun. Pirincin üzerine 1 kaşık tuz döküp iki parmak geçecek kadar ılık su ile önceden ıslatın. 3- 4 saat önceden olursa çok daha iyi olur.
  • 1 su bardağı su veya et suyunun içine bir kaşık yerli safranı döküp karıştırın. Bu karışımı en az 1 saat bekletin. Safranın rengi suyun içine geçip turuncu renkli bir sıvı olacaktır.
  • Tencerenin içine ince doğranmış biberleri ve yeşil kısımları ile beraber ince doğranmış taze soğanı ve sıvı yağı ilave edip hafifçe sebzeler yanmadan karıştırarak pişirin.
  • Önceden hazırladığınız safranlı suyu bir tel süzgüden geçirerek safran parçalarını ayırın.
  • Biber ve soğanı sotelediğiniz tencereye safranlı suyu koyup tuzunu da(dilerseniz bulyonda koyabilirsiniz) ilave ederek kaynamaya bırakın.
  • Pirincin üzerindeki suyu dökerek pirinci iyice yıkayın.
  • Pilav tenceresinde su kaynamaya başlayınca yıkadığınız pirinçleri ilave ederek bir kez tüm malzemeleri kaşık yardımı ile karıştırın. Bundan sonra pilavı karıştırmayın.
  • Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın.
  • Pilav suyunu çekip, pirinçler pişince ocağı kapatın.
  • 1 kaşık tereyağını küçük parçalara keserek pilavın üzerine koyun.
  • Tencere kapağının altına bir kağıt havlu koyarak dinlendirin.

Küçük Notlar

Bu şekilde kavrulmadan pirinç pilavı yapıyorsanız ölçünüz mutlaka 1 bardak suya 1 bardak pirinç olmalıdır. Daha fazla su koyarsanız pilavınız lapa olur.

Kaynayan suya pirinci döktükten sonra bir kez karıştırın. Fazla karıştırırsanız pilav lapa olur.

Sıvı yağ ile pişirdiğiniz pilavın üzerine piştikten sonra tereyağı parçaları koyarsanız tereyağının kokusunu ve aromasını daha fazla hissedersiniz.

Bu yöntem ile tüm sebzeli pilavları pişirebilirsiniz. Ancak domatesli pilav pişirirken domatesin su salacağını düşünerek su ölçüsünü bir parmak azaltabilirsiniz.

Yağ ile bir çay bardağı kadar şehriye (arpa , tel veya çocukların gözüne hoş gelen yıldız şehriye) kavurup pilava ilave ederseniz pilavda nefis bir görüntü elde edebilirsiniz.

Safranlı pilavda aktarlarda, büyük marketlerin baharat reyonlarında bulabileceğiniz yerli safran kullandım. İthal edilen Hint veya İran safranı da var; ancak ben yerli safran kullanmayı tercih ediyorum.

SAFRAN HAKKINDA KÜÇÜK BİR BİLGİ

Safran çiçeğinin kurutulmuş dişi organlarından elde edilen bir baharattır. Safranın elde edildiği dişi organlar turuncu- kırmızımsı renkli olup iplikçikler şeklindedir. Safranı önemli kılan eşşiz aroması ve boyar özelliğidir. Kaliteli safranı ayırt etmenin yolu kısaca söyledir: Yarım çay kaşığı safran bir litre suyu sarı kavuniçi renge boyayabilir. Safran adıyla satılan diğer maddelerden ise 1 litre suya onlarca gram koymak gerekir.(Kaynakça: Atlas Dergisi, Keşif Kitaplığı Baharat Atlası Özel Koleksiyon 2009)


5 yorum:

paşakızı mutfakta dedi ki...

Merhabalar..Canım ellerine sağğlık..Çok hoş görünüyor.Eminim tadıda bir okdar güzeldir:)Sevgiler..

Işıl dedi ki...

safran pilava çoookk yakışıyor

Esma Ercengiz dedi ki...

Minecim, pilav nefis görünüyor. Ellerine sağlık..

Narince dedi ki...

Doğru doğru, pilav zor iştir, her seferinde aynısını tutturmak güçtür.Fotoğraftaki gibi, tane tane...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

harika görünüyor.ellerinize sağlık Blogunuzu beğendim izlemeye aldım sizide bekelrim sevgiler:)

theme design by GeCe