25 Ekim 2009

Beşamel Soslu Brokoli

BİRAZ FARKLI BİR YAZI ....
Üniversite son sınıftaydım. Okulun bitmesine bir dönem kalmıştı. Son dönemde daha önce bölümde verilmeyen seçmeli bir ders açılmıştı. Endüstri Ürünlerinde Estetik...Bir grup arkadaş o zamanlar yeni bir konu olan bu dersi meraktan seçtik. Dersin ilk saati dersi veren hocamız içeri girdiğinde bu dersin bizim için çok ilginç geçeceğini anlamıştık. Hocamız o zamanın giyim tarzına göre çok farklı kovboy çizmeleri, kovboy pantolonu, boynunda fuları ve her hareketinde sağa sola yelpaze gibi saçılan püsküllü süet yeleği ile çok ilginçti( aslında bugün gençliğin giyim tarzına bakınca hiçte olağandışı değil ama ...).
Dersin bir yerinde bizlere renk üçgenini anlatmaya başladı. Kırmızı, sarı ve mavi üç ana rengin olduğunu, kırmızı ile sarının karışımından turuncu, mavi ve sarının karışımından yeşil, kırmızı ve mavinin karışımından mor rengin oluştuğunu ve bunların ara renkler olduğunu söyledi.Tahtaya da renk üçgenini çizdi.


Sonra bize bir soru sordu :

-Kasap dükkanlarının önünden geçerken hiç dikkat ettiniz mi? Neden acaba etlerin arasına maydanoz demetleri koyarlar?

Bizim eğitimini aldığımız meslekle uzaktan yakından ilgisi olmadığını zannettiğimiz bir soruydu. Sınıfta gülüşmeler başladı.

Tabii cevap yok..Dikkat bile etmemiştik. Hep bakıp ama görmediğimiz bir detaydı. Ve nedenini anlattı.....
Aslında bilmeden yapıldığını renk üçgeninde ana renkler ile ara renklerin kontrast oluşturduğunu yani kırmızının kontrastının yeşil olduğunu (mavinin turuncu , sarının da mor renk ) bu renkleri kullanarak diğer renkleri daha canlı, daha dikkat çekici gösterebileceğimizi tasarım için önemli bir detay olduğunu anlattı.

Bu dersin üzerinden çok uzun yıllar geçti ,ama ben bugün aynı tasarım ayrıntısını dönemin ilk dersinde öğrencilerime yine onların gülüşmeleri arasında anlatıyorum.
Bu ayrıntıyı sadece tasarımda değil bir çok kez mutfakta yemek yaparken; bir salata süslemesinde, bir yemek ilavesinde daha canlı , daha göz alıcı gösterebilmek için kullanıyorum.
Zeytinyağlı taze fasulyede kırmızı biber halkaları, pilavda bezelye ile havucu, zeytinyağlı barbunyada yeşil biber ilavesi , brokoli de yine havucu kullanarak hem besleyici hemde renklerini ön plana çıkaran detaylar kullanmaya çalışıyorum.

Aşağıda tarifini vereceğim beşamel soslu brokoli de olduğu gibi.....
Gereken Malzemeler:
* Yarım kg brokoli
* 2 adet havuç
* 1 adet patates
* 2 kaşık zeytinyağı
* dilediğiniz baharatlar
Beşamel sosu için
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı un
*1,5 su bardağı süt
Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri
Brokolileri çiçek çiçek ayırıp, iyice yıkayıp tuzlu suda haşladım. Diğer tarafta soyulmuş dilimlenmiş patatesleri ve havuçlarıda haşladım. Isıya dayanıklı bir cam kabın içerisine koyup üzerine baharatını ve yağını ilave ettim.
Beşamel sosu için tereyağını un ile çok hafif kavurdum. Üzerine sütü ilave ettim. Topaklanmaması için Sevgili Esmacığımın (http:/vakitbuldukca.blogspot.com) da verdiği beşamel soslu tavuk tarifindeki yöntemi kullanıp sütü ısıtıp ilave ettim.Bu şekilde daha az topaklandı sonra ocağın üzerine aldım.Çırpma teli ile karıştırarak muhallebiden biraz daha sulu bir kıvam elde ettim. Tuzunu, çok az da karabiberini koyup ocaktan aldım.

Daha önce hazırladığım brokolilerin üzerine yaydım. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine ilave ederek 170 derece ısıtılmış fırında kaşar peynirleri kızarıncaya kadar pişirdim.




4 yorum:

AYNUR DEMİRTAŞ ERGUN dedi ki...

Çok hoş, hem öykü hem brokoli ellerine sağlık. Bugüne kadar brokoliyi sadece salatalarda tüketmiştim. İlk fırsatta deniyeceğim.

AYNUR DEMİRTAŞ ERGUN

Yemekbahane dedi ki...

Güzel bir görüntü.. Brokoli'ye farklı bir lezzet katmıştır eminim

Elinize sağlık

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Aynurcuğum ve Yemekbahane yorumlarınız için teşekkürler.
Sevgiler
Mine

Nur dedi ki...

Brokolinin yogurtlusuna bayılırım en çokda öyle tüketirim. Yalnız, ilk fırsatta bu tarifi deneyeceğim.
Teşekkür ederim, ellerinize sağlık.
Sevgileirmle.

theme design by GeCe